Biografie

 

Marie-Colline Leroy werd geboren in 1984 te Vaudignies, een klein dorpje tussen Ath en Bergen. Ze studeerde Romaanse Talen aan de ULB. Lange tijd leidde ze de leraren van morgen op, waarbij ze zich onder andere bezighield met de strijd tegen genderstereotypering.

In 2009 begon ze haar politieke carrière bij de Franstalige groene partij Ecolo. Van 2015 tot 2017 werd ze medevoorzitter van Ecolo Picardie en in 2018 voerde ze de lijst aan voor de gemeenteraadsverkiezingen in Frasnes-lez-Anvaing, waar ze in de gemeenteraad zetelde. In 2019 werd ze federaal parlementslid. In de Kamer was ze voorzitter van de commissie Sociale Zaken, waar ze streed voor een eerlijkere en rechtvaardigere sociale zekerheid. Ze was onder andere sterk betrokken bij de hervorming van het statuut van kunst- en cultuurwerkers. Ook pensioenen en het ouderschapsverlof waren thema’s waarrond ze werkte. In de lente van 2023 werd ze aangeduid als staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit.

Ze heeft veel aandacht voor onderwijs, gender en gelijkheidskwesties en haar politieke motto is: "Bestrijd armoede en laat niemand achter".