Persbericht

Het mobiel stalkingalarm is nu beschikbaar in heel het land

Vertegenwoordigers van het parket van de regio Bergen en van de politie kregen donderdag een opleiding in het gebruik van het mobiel stalkingalarm waarmee slachtoffers van geweld tussen ex-partners beter kunnen worden beschermd. De opleiding was een belangrijke gebeurtenis, want het was de officiële lancering van het mobiel stalkingalarm in de laatste zone. Nu is het mobiel stalkingalarm beschikbaar in heel het land.

Het mobiel stalkingalarm is een beschermende maatregel voor slachtoffers van huiselijk geweld die is opgenomen in de "stop feminicide"-wet die afgelopen juni werd aangenomen, samen met het tijdelijke verblijfsverbod, het contactverbod en het niet-openbaar maken van het verblijfsadres.  

 

De alarmknop is via Bluetooth verbonden met de smartphone van het slachtoffer of met een meegeleverde smartphone. Door in bedreigende situaties op de knop te drukken, waarschuwt het slachtoffer discreet het Informatie- en Communicatiecentrum (CIC) van de politie. Het CIC kan dan snel de betrokken politiezone informeren. Het opgeroepen politieteam krijgt details over de specifieke omstandigheden (achtergrond, voorgeschiedenis, persoonlijkheid van de dader, mogelijk wapenbezit, enz.)

 

Het mobiel stalkingalarm werd in 2019 gelanceerd via een proefproject waarbij de politiezone Gent en het parket van Oost-Vlaanderen betrokken waren. De positieve evaluatie van het proefproject, opgemaakt in samenwerking met het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM), leidde tot de beslissing om het alarm geleidelijk uit te rollen over het hele grondgebied. Bij het project zijn verschillende partners betrokken: de politiezone, het Informatie- en Communicatiecentrum van de federale politie (CIC) en het parket. 

 

Tussen de start van het project in 2019 en het einde van deze maand (november 2023) hebben 120 slachtoffers een mobiel stalkingalarm gekregen, voornamelijk daar waar het project voor het eerst werd ingezet (Oost- en West-Vlaanderen). De andere gebieden werden pas in 2023 uitgerust. In totaal vonden er 40 interventies plaats met een kortere interventietijd dan anders. Dit resulteerde in 10 arrestaties. Op basis van de eerste evaluaties van het IGVM voelde 89,6% van de slachtoffers die een alarm gebruikten zich aanzienlijk veiliger.  

 

Op dit moment zijn er 79 mobiele stalkingalarms in gebruik en zijn er 1000 apparaten beschikbaar voor gebruik. Er is een ondersteuningscomité opgericht om te helpen bij de invoering van het alarm en het IGVM is verantwoordelijk voor de evaluatie van het systeem. Deze maatregel maakt deel uit van het nationale actieplan ter bestrijding van gendergerelateerd geweld (PAN 2021-2025).

 

Staatssecretaris voor Gendergelijkheid Marie-Colline Leroy: "Ons doel is om het aantal feminicides in België geleidelijk aan terug te brengen tot nul. Het mobiel stalkingalarm is een van de instrumenten en helpt door een snelle politie-interventie mogelijk te maken. Dit apparaat vermindert het risico op geweld en verbetert dus de bescherming van de slachtoffers. Ik ben blij dat het mobiel stalkingalarm nu landelijk is ingevoerd. Ik wil het Openbaar Ministerie en de politie bedanken voor hun medewerking aan dit project, evenals mijn collega's van Binnenlandse Zaken en Justitie.”  

 

Met de uitrol van de werking van het stalkingalarm kunnen nu ook de inwoners van de provincie Henegouwen met één druk op de knop rekenen op bijstand van de politie, zonder dat dit wordt opgemerkt. Hiermee zetten we verder in op de uitrol van het systeem, waardoor we nu in het hele land van dit systeem kunnen gebruik maken. We zorgen ervoor dat mensen zich veilig kunnen voelen waar ze ook zijn, ook thuis”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt: “Te veel vrouwen krijgen te maken met levensbedreigende stalking. In meer dan de helft van de gevallen zijn de daders ex-partners die een relatiebreuk niet kunnen verkroppen. Het stalkingalarm is een krachtig middel voor politie en parket om snel en adequaat in te grijpen vooraleer stalking in een regelrecht drama eindigt. Voor de slachtoffers biedt het bescherming, zekerheid en mentale rust. Het is een van de manieren waarop deze regering de strijd tegen seksueel- en intrafamiliaal geweld voert.”