Geboorteverlof-rapport voor het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM): “Werk aan de winkel voor de volgende regering”.
Het Geboorteverlof-rapport bewijst het nut van het optrekken van het geboorteverlof naar 20 dagen, een maatregel ingevoerd door de Vivaldi-regering. Toch is er nog veel werk aan de winkel om echt werk te maken van volledige gendergelijkheid binnen de gezinnen, stelt staatssecretaris voor Gelijke Kansen Marie-Colline Leroy.
Geboorteverlof stapsgewijs opgetrokken van 10 naar 20 dagen
In december 2020 besliste de Vivaldi-regering om het aantal dagen geboorteverlof stapsgewijs op te trekken van 10 naar 20 dagen. Het rapport van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen toont aan dat dit een belangrijke maatregel was om meer gendergelijkheid binnen de gezinnen te bereiken en vooral ook: de betrokkenheid van vaders en meemoeders al van aan de start van het kind te verhogen. Studies zijn het er namelijk over eens dat de aanwezigheid van de vader of meeouder in de eerste maanden van het kind een positieve invloed heeft op het welzijn van het kind, de moeder en haar terugkeer naar het werk.
Staatssecretaris Marie-Colline Leroy: “Ik dank het Instituut voor de grondige studie. Ik ben blij dat het aandeel papa’s en meeouders die hun geboorteverlof volledig opneemt, stijgt (86% van de werknemers en ambtenaren in 2021 versus 71% in 2010). Bij zelfstandigen is dit 53%. Dit is een belangrijke stap richting een meer gelijke verdeling van de zorgtaken binnen het gezin.”
Nood aan een betere taakverdeling binnen de gezinnen
Toch wijst de staatssecretaris erop dat er nog veel werk aan de winkel is. Uit een fact sheet (2020) van het IGVM blijkt dat 46% van de vrouwen concrete aanpassingen doet om het evenwicht tussen werk en privéleven haalbaar te maken, tegenover 21% van de mannen. 88,4% van de mannen werkt voltijds, terwijl slechts 54,8% van de vrouwen voltijds werkt.
Wat het ouderschapsverlof betreft, een verlof dat je kan opnemen tot het kind twaalf jaar oud is, ook daar tonen de cijfers een grote genderongelijkheid. Nog steeds meer vrouwen (65%) dan mannen (35%) kiezen voor ouderschapsverlof. In 2022 maakten 30.402 vaders gebruik van het systeem in België. Dat is wel een verdubbeling van de cijfers in 2013 toen slechts 14.849 mannen ouderschapsverlof namen.
Leroy: “De studie van het Instituut toont aan dat er nog steeds een grote ongelijkheid is in de verdeling van de zorgtaken. Ik steun het voorstel van het Instituut om het geboorteverlof verplicht te maken. Meer dan 80% van de respondenten gaf dit ook aan. Door het geboorteverlof verplicht te maken, valt tegelijkertijd ook de stigmatisering die sommige vaders en meemoeders ervaren, weg. Geboorteverlof opnemen is in belang van iedereen. Wel moet er onderzocht worden hoe het loonsverlies voor de laagste lonen kan gecompenseerd worden, zodat iedereen zorgeloos van het geboorteverlof kan genieten. Toch mogen we niet blind zijn dat een dergelijke maatregel slechts een deeltje van de puzzel is. De studie toont tegelijkertijd aan dat er nog heel wat werk aan de winkel is om te komen tot echte gendergelijkheid, op vlak van taakverdeling in het huishouden en reacties van de omgeving.”