Opening van het tiende Zorgcentrum na Seksueel Geweld in de provincie Luxemburg (Aarlen)
Het tiende Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) opent donderdag 9 november 2023 haar deuren in het gerechtelijk arrondissement Luxemburg. Het centrum is gevestigd in het Vivalia-ziekenhuis in Aarlen en helpt de opvang en zorg van slachtoffers van seksueel geweld in de regio vooruit. Verschillende actoren werken er nauw samen: de intercommunale Vivalia, de zes Luxemburgse politiezones, het parket van het gerechtelijk arrondissement Luxemburg en het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.
Dit Zorgcentrum na Seksueel Geweld is het tiende centrum dat in België wordt geopend, op initiatief van de federale regering, gesteund en gecoördineerd door de staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit, Marie-Colline Leroy, in samenwerking met de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, de minister van Justitie Paul Van Tigchelt, en de minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.
Essentiële, aangepaste zorg voor slachtoffers van acuut seksueel geweld
Het ZSG dat vanaf 9 november operationeel zal zijn, is een opvangcentrum voor alle slachtoffers van seksueel geweld, ongeacht hun leeftijd, seksuele oriëntatie, administratief statuut, enz. Voorlopig zal het ZSG in Luxemburg elke dag open zijn van 9 tot 20 uur. Buiten deze openingsuren zullen slachtoffers van seksueel geweld worden opgevangen via de spoedgevallendienst van het ziekenhuis zodat ze de gepaste zorg van een arts kunnen krijgen. Uiteindelijk zal het ZSG 24 uur per dag, 7 dagen per week open zijn.
Het ZSG biedt medische en forensische zorg, evenals psychologische ondersteuning en follow-up, allemaal op één plek. Slachtoffers kunnen desgewenst ook een klacht indienen. Het ZSG beschikt over alle faciliteiten die nodig zijn voor hoogwaardige zorg: een ontvangstruimte, volledig uitgeruste spreekkamers, een badkamer, een opslagruimte voor monsters, een spreekkamer voor de psycholoog en een beveiligde ruimte voor hoorzittingen, een secretariaat, een ontspanningsruimte en een keuken.
Voorzitter van Vivalia Yves Planchard: "De opening van dit ZSG is een voortzetting van het werk dat al gedaan werd om slachtoffers van seksueel geweld te helpen op de afdeling gynaecologie en kraamafdeling van het ziekenhuis van Aarlen, in volledige samenwerking met de provincie Luxemburg. Deze lokale structuur, gevestigd in Aarlen, zal een echte toegevoegde waarde bieden en ervoor zorgen dat slachtoffers van seksueel geweld - die het toch al moeilijk hebben - niet meer naar Luik of Namen hoeven te reizen om essentiële zorg en hulp te krijgen".
“De strijd tegen alle vormen van seksueel geweld is een absolute prioriteit”
Voor het parket van het gerechtelijk arrondissement Luxemburg is "de strijd tegen alle vormen van seksueel geweld een absolute prioriteit! Elk slachtoffer verdient een geruststellende en kwaliteitsvolle zorg. Dankzij de opening van het ZSG in het gerechtelijk arrondissement Luxemburg krijgt elk slachtoffer - ongeacht leeftijd, geslacht, seksuele oriëntatie, administratieve status, enz. Justitie, politie en ziekenhuis bundelen zo hun krachten in de niet aflatende strijd tegen dit misdrijf".
Sinds de oprichting is het geïntegreerde politiekorps blijven werken aan de ontwikkeling en verbetering van de kwaliteit van haar reactie op slachtoffers. Er wordt naar hen geluisterd, ze worden geholpen en begeleid. De zes lokale politiezones van het gerechtelijk arrondissement Luxemburg, evenals de federale politie-eenheden, "hebben zich altijd volledig ingezet voor deze aanpak en hebben gereageerd op het project om een ZSG te openen in de provincie Luxemburg. Op basis van deze nieuwe structuur zijn de Lokale en Federale Politie-eenheden verheugd te kunnen rekenen op de volledige medewerking van de intercommunale Vivalia om een optimale opvang van slachtoffers van seksueel geweld te garanderen".
“Elk slachtoffer moet binnen een uur van de verblijfplaats in een ZSG kunnen worden opgevangen”
Marie-Colline LEROY, Staatssecretaris voor Gendergelijkheid: "Ongeveer 6 op 10 Belgen, voornamelijk vrouwen, zijn in hun leven het slachtoffer van seksueel geweld. Tussen 2017 en 2022 heeft het netwerk van Zorgcentra na Seksueel Geweld (ZSG) 8230 slachtoffers opgevangen. Deze huiveringwekkende cijfers herinneren ons eraan dat er op nationaal niveau behoefte is aan toegankelijke centra die uitgebreide zorg bieden op het tempo van het slachtoffer. Het ZSG in Luxemburg is het tiende centrum dat sinds 2017 is geopend. Met de opening van dit centrum komt het staatssecretariaat haar belofte na: elk slachtoffer moet binnen een uur van de verblijfplaats in een ZSG kunnen worden opgevangen, verzorgd en geholpen. In dit soort situaties verbetert de toegankelijkheid van het ZSG de kwaliteit van de zorg voor slachtoffers en kan het helpen om de daders beter te identificeren. Ik wil iedereen bedanken die betrokken is bij de realisatie van dit project.”
Frank Vandenbroucke, minister van Volksgezondheid: "We leven in een zorgwekkende en betreurenswaardige realiteit, waarin vooral vrouwen, maar ook mannen nog al te vaak worden lastiggevallen, aangerand of zelfs verkracht. Bij zo'n traumatische gebeurtenis is het essentieel om elk slachtoffer zo snel mogelijk in een veilige omgeving op te vangen en vooral om hen de juiste hulp te bieden: hulp op maat en in hun eigen tempo. Als minister van Volksgezondheid heb ik meteen mijn steun gegeven aan de oprichting van gespecialiseerde zorgcentra in het hele land. Deze geïntegreerde aanpak bewijst sinds 2017 zijn nut en moet verder ondersteund en versterkt worden: daar zijn we mee bezig."
“Niemand mag zich een tweede keer slachtoffer voelen."
Minister van Justitie Paul Van Tigchelt: “Seksueel geweld is een diepgeworteld maatschappelijk probleem dat veel te lang onderschat en genegeerd werd. Men nam slachtoffers te weinig serieus en daders gingen te vaak vrijuit. Deze regering is de eerste die écht een vuist maakt tegen seksueel geweld. Dankzij het nieuw seksueel strafrecht worden daders strenger gestraft en staat het principe van toestemming eindelijk centraal. Met de uitbouw van de Zorgcentra na Seksueel Geweld krijgen slachtoffers veel betere zorg, wordt de bewijslast verhoogd en vergroot de pakkans. We zien dat die aanpak werkt. Steeds meer slachtoffers zetten de stap richting de hulpverlening en doen aangifte. Er wordt veel meer bewijsmateriaal verzameld en het is niet langer woord tegen woord. Dat ook de slachtoffers uit de provincie Luxemburg nu terecht kunnen in een Zorgcentrum na Seksueel Geweld is een goede zaak. Aan elk slachtoffer wil ik duidelijk zeggen: in een Zorgcentrum na Seksueel Geweld staat men klaar om je te helpen. Politie en justitie nemen elke klacht serieus en doen er alles aan om de dader te vinden en te straffen.”
Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken besluit: "Slachtoffers van seksueel geweld moeten er zeker van kunnen zijn dat ze op een professionele manier worden opgevangen en geholpen. Dankzij hun gespecialiseerde opleiding maken zedeninspecteurs echt het verschil op dit gebied. Slachtoffers moeten zich begrepen en veilig voelen bij de politie en andere hulpverleners. Misverstanden moeten altijd worden voorkomen. Niemand mag zich een tweede keer slachtoffer voelen."