Persbericht

Groen licht voor reparatie transgenderwet

Mensen die hun geslacht en voornaam willen veranderen, kunnen dat binnenkort heel gemakkelijk doen. Voortaan kan een verzoek tot wijziging van geslacht of voornaam via een vereenvoudigde procedure worden ingediend bij de ambtenaar van de burgerlijke stand, zonder dat het verzoek twee keer moet worden bevestigd en er een termijn tot bevestiging geldt. Het is mogelijk om onbeperkt van geslacht en voornaam te veranderen.

Mensen die hun geslacht en voornaam willen veranderen, kunnen dat binnenkort heel gemakkelijk doen. Voortaan kan een verzoek tot wijziging van geslacht of voornaam via een vereenvoudigde procedure worden ingediend bij de ambtenaar van de burgerlijke stand, zonder dat het verzoek twee keer moet worden bevestigd en er een termijn tot bevestiging geldt. Het is mogelijk om onbeperkt van geslacht en voornaam te veranderen. De bijkomende procedure via de familierechtbank is ook afgeschaft. De Kamercommissie Justitie heeft vandaag groen licht gegeven voor het wetsvoorstel van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en staatssecretaris voor Gendergelijkheid Marie-Colline Leroy die wijzigingen aanbrengt aan de transgenderwet van 2017.

Het wetsvoorstel komt tegemoet aan de opmerkingen van het Grondwettelijk Hof dat verschillende delen van de vorige wet nietig verklaarde. Het Hof had oordeelde dat de onherroepelijkheid van het principe van geslachtsregistratie en voornaamwijziging in strijd was met het gelijkheidsbeginsel voor transgender personen. Mensen die hun geslachtsregistratie of voornaam een tweede keer wilden wijzigen, moesten zich tot de familierechtbank wenden, wat een omslachtige procedure was. In het arrest van 29 juni 2019 wees het Hof er ook op dat er geen rechtvaardige reden was om de procedures ingewikkelder of zelfs ontoegankelijk te maken voor transgender personen.

De volgende fase van de hervorming zal zich richten op de erkenning van mensen met een niet-binaire identiteit. Het Grondwettelijk Hof heeft verklaard dat het ontbreken van deze mogelijkheid tot erkenning ook in strijd was met het gelijkheidsbeginsel ten opzichte van mensen die zichzelf niet herkennen in de categorieën "man" of "vrouw". Marie-Colline Leroy, staatssecretaris voor Gendergelijkheid, verwelkomt deze nieuwe stap in de eliminatie van discriminatie van transgender personen, in het bijzonder op administratief gebied. Het werk moet nu worden voortgezet, zodat alle  opmerkingen van het Grondwettelijk Hof een antwoord krijgen.