Persbericht

Lawyer Victim Assistance (LVA): project ter verbetering van de zorg voor slachtoffers van seksueel en intrafamiliaal geweld

Het pilootproject Lawyer Victim Assistance (LVA) ging in november 2023 van start. Het is het resultaat van een samenwerking tussen de balie, het Brusselse parket, de Brusselse politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM). Het project wordt mee ondersteund door de minister van Justitie Paul Van Tigchelt en de staatssecretaris voor Gendergelijkheid Marie-Colline Leroy.

Dit project wil juridische bijstand toegankelijker maken voor slachtoffers van seksueel en intrafamiliaal geweld en slachtoffers beter informeren.

In overeenstemming met de Stop Feminicide Wet bestaat het project uit:

  • Het opleiden en opzetten van een pool van advocaten die gespecialiseerd zijn in de begeleiding van slachtoffers en opgeleid in het voorkomen van feminicides. Deze opleidingen worden georganiseerd in samenwerking met lokale actoren (verenigingen, EVA-eenheid binnen de politie, Zorgcentra na Seksueel Geweld, IGVM, enz.);
  • Een gratis consult met een advocaat;
  • Politieagenten op het terrein verdelen flyers met info voor slachtoffers over de stappen die ze kunnen nemen voor een gratis consult met een gespecialiseerde advocaat.

 

Marie-Colline Leroy, Staatssecretaris voor Gendergelijkheid: "Elk slachtoffer van seksueel en intrafamiliaal geweld is er één te veel. Het project Lawyer Victim Assistance is volledig in lijn met de wens van de federale regering om een gecoördineerde strategie te volgen om intrafamiliaal en seksueel geweld aan te pakken, en vloeit voort uit de Stop Feminicide Wet die op 1 oktober 2023 van kracht ging. De opleiding van gespecialiseerde advocaten en de samenwerking met het middenveld zullen de expertise vooruithelpen. De stilte helpen doorbreken is noodzakelijk om het geweld en de straffeloosheid van de daders te verminderen. Dit willen we bereiken door de ondersteuning van slachtoffers in elke schakel van de keten te verbeteren. De eerste resultaten van het proefproject in Brussel zijn bemoedigend en versterken het reeds bestaande beleid ter bestrijding van gendergerelateerd geweld.”

Paul Van Tigchelt: “Jaarlijks worden 50.000 feiten van intrafamiliaal geweld geregistreerd. Dat is zeer verontrustend en wellicht zelfs een onderschatting. Bovendien gaan slachtoffers gemiddeld pas na 35 feiten aangifte doen. Op dat moment is een slachtoffer mogelijk al 35 keer bedreigd, geslagen of verkracht. Dat is een afschuwelijk cijfer. We moeten er alles aan doen om de drempels zo veel mogelijk te verlagen zodat slachtoffers onmiddellijk hulp gaan zoeken. Dit initiatief draagt daartoe bij, dankzij gespecialiseerde advocaten die hun diensten gratis ter beschikking stellen. Onze boodschap aan slachtoffers is duidelijk: Justitie neemt je serieus en zal er alles aan doen om je te helpen.”

De voorzitters van de balie van Brussel, Emmanuel Plasschaert en Bernard Derveaux, zijn zich ervan bewust hoe belangrijk het is voor slachtoffers om snel toegang te hebben tot de juiste juridische informatie door geschoolde advocaten. Ze zijn overtuigd van het belang van samenwerking tussen advocaten en alle personen die betrokken zijn bij de zorg voor slachtoffers (procureurs, politieagenten, psychologen, maatschappelijk werkers, hulpverleners). De balie wil een partner zijn in de strijd tegen seksueel en huiselijk geweld.